Effectieve toezichtarrangementen voor organisatienetwerken in het domein sociaal wonen

Met zeven woningcorporties zijn we van start gegaan met het tweejarige project Effectieve toezichtarrangementen voor organisatienetwerken in het domein sociaal wonen. Het project sluit aan bij het onderzoeksprogramma uit het vorige bericht dat zich richt op het toezicht op organisatienetwerken in het onderwijs, de zorg, veiligheid en sociaal wonen. Basisvraag is: hoe kunnen we het interne en externe toezicht zo inrichten dat het toezicht geen hindermacht is bij het functioneren van organisatienetwerken en daarmee het oplossen van complexe maatschappelijke problemen in de weg zit, maar juist bijdraagt aan de oplossen van deze maatschappelijke problemen.

De corporaties die meedoen zijn: Havensteder, Rochdale, Wonen Limburg, Trivire, Zayaz, Bo-Ex en Den Helder. De maatschappelijke vraagstukken variƫren van duurzaamheid (warmtenet/aardgasvrij), armoedebestrijding, beschermd wonen, woon-zorgcombinaties, differentiatie van de woningvoorraad tot gebiedsontwikkeling.

Het project is een samenwerkingsverband van de deelnemende corporaties, de Vereniging Toezichthouders Woningcorporaties (VTW), Aedes, de Autoriteit Woningcorporaties (Aw), het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Vrije Universiteit (VU), Tilburg University (TiU) en Wisselwerkers.

 

2 gedachten over “Effectieve toezichtarrangementen voor organisatienetwerken in het domein sociaal wonen

  1. Een korte aanvulling op bovenstaande vraag:

    Vanaf 1/12/89 woon ik (en later met mijn vrouw) in een sociale huurwoning in een klassieke corporatiewijk uit begin jaren zestig genaamd De Eng te Soest. In 1989 heette de verhuurder Woningbouwvereniging Soest (het huurcontract heb ik nog). Het was een lokale vereniging met huurders in het bestuur. Door kleinschaligheid en directe lijnen, was er destijds meer betrokkenheid in de wijk. In de jaren negentig is door verzelfstandiging en schaalvergroting, deze kleinschalige vereniging via verschillende fusies opgegaan in de huidige wooncorporatie Portaal.
    De directe zeggenschap van de huurder is door de veranderingen in de afgelopen sluipenderwijs van hem afgenomen. De huurder is op afstand gezet. Nu heb je geen huurders meer in het bestuur. Nu kan je de bestuurder niet even aanspreken. De huidige bestuurders staan letterlijk op afstand en zijn niet bereikbaar. Ook bij belangrijke problemen in de wijk, kan alleen bij stug en volhardend aandringen mogelijk een gesprek met de bestuurder worden afgedwongen. Heb je eindelijk een persoonlijke afspraak dan ga je op audiĆ«ntie bij de Bestuurder (heb ik zo echt ervaren met de directeur van Eemland A’foort!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *