Workshops en masterclasses januari – juli 2019

13 februari 2019 (met Jedid-Jah Jonker, Algemene Rekenkamer):  masterclass bij Nyenrode over effectmeting in rekenkameronderzoek en evaluatie-onderzoek. We bespraken diverse methoden om beleidseffecten te meten en gingen daarbij o.a. ook in op de techniek van de group model building.

26 maart 2019 (met Meike Bokhorst, WRR en Universiteit van Utrecht): workshop tijdens het Toezichtfestival van de Inspectieraad met als titel De toren van Babel. Spraakverwarring in toezichtland. We discussieerden met de zaal over manieren waarop de toezichthouders hun onafhankelijkheid kunnen bewaren in een dynamisch krachtenveld waarin de overheid, de samenleving, interne toezichthouders en klanten allemaal hun eisen stellen.

5 april 2019 (met Mark Moolhuizen van Van Doorne Advocaten): masterclass Publiek-private samenwerking voor wethouders. We gingen in op de begrippen publiek en privaat en op diverse vormen van samenwerking, variërend van ad hoc en informeel  tot langdurig, gelaagd en formeel. Elke vorm kent zijn eigen succes- en faalfactoren en optimale juridische vormgeving.

23-5-2019: presentatie over Perspectieven op publieke verantwoording voor het kennisnetwerk controllers. We discussieerden over het vormgeven van publieke verantwoording en de rol van de controller bij: zorg dat je aan op tijd ‘aan tafel zit’, zie er op toe op dat verantwoording, geld en inhoudelijke doelen aan elkaar worden gerelateerd en zorg er voor dat de verantwoording aansluit bij behoeften van de geadresseerden.

19-6-2019: boeiende discussie bij VOS-ABB over publieke verantwoording. Hoe kun je leren door te verantwoorden? Zorg er in ieder geval voor dat je je als organisatie openstelt voor kritiek en ideeën en zorg er voor dat sturing en verantwoording goed op elkaar aansluiten.

20 juni & 4 juli 2019: Masterclasses Goed bestuur, Toezicht en Verantwoording. Penta Nova, Zwolle en Utrecht. Met schoolleiders in gesprek over de vraag hoe je goed bestuur een verantwoordelijkheid van de hele organisatie laat zijn en niet alleen bij de bestuurder belegt. Waarbij goed bestuur ontstaat in de ruimte waarin publieke waarde creatie, publieke waarden, checks and balances en leiderschap elkaar ontmoeten (zie ook: WRR, Ruimte voor goed bestuur, 2004).

2 juli 2019: Filosofische denksessie over rechtvaardigheid (i.s.m. Overdenkwerk). Met bestuurders en toezichthouders uit de corporatie- en pensioensector de liberale en communitaristische visies op verdelende rechtvaardigheid verkend en vertaald naar de eigen praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *